index
Bejelentkezés
RegisztrációÜdvözöllek a PCOS témájú oldalamon!
Itt mindent megtudhatsz a betegséggelkapcsolatban.

A PCOS-ről dióhéjban - amiről minden nőnek tudnia kell.

Egyre gyakrabban hallunk manapság a PCOS nevű megbetegedésről. Elképesztő szám, de igaz, hogy minden tízedik nő szenved ettől a betegségtől, vagyis szinte mindenkinek a környezetében található valaki, aki PCOS-es. De mi is ez?

PCOS: policisztás ovárium szindróma, vagyis a petefészek cisztás megbetegedése, egy endokrin betegség. Alapvető probléma vele, hogy sok, egymástól független tünetet produkál, amit különböző orvosokkal elkezdünk kezeltetni és sajnos senki sem veszi észre közöttük az összefüggést, így az alapbetegség kezeletlen marad.

Sokszor többnyire a nőgyógyász látja meg az összefüggéseket. Jellemzően akkor derül rá fény, amikor nem sikerül kihordani a terhességeket és elindul egy átfogóbb vizsgálat. Ekkor figyelnek fel az orvosok többnyire a jellemző tünetekre.

A PCOS sajnos nem gyógyítható, de tünetei jelentősen csökkenthetők, ideiglenesen meg is szüntethetők és maximális lehet az életminőség és még egy pozitívum, hogy a betegség ellenére rengeteg PCOS nőnek van nem egy gyereke. Megvannak rá a megfelelő gyógyszerek is, de a legfontosabb, hogy diétát és mozgást is iktassunk az életünkbe.