PCOS Meet

egészség, külföld, pszichológia

Valószínűleg azért jutottál ide, mert elgondolkodtál azon, hogy milyen az élet Hollandiában. Ebben fogok is tudni segíteni neked.

Legfontosabb tudnivalók: 

  • Elegendő vésztartalék nélkül semmiképp se indulj külföldre.
  • Olyan nyelvű iratot amelyet nem értesz, ne írj alá.
  • Pénz értékesítőnek csak alapos megfontolás, tájékozódás után adj.
  • Ne add ki kezedből az érvényes úti okmányt.
  • Csak érvényes és részletes munkaszerződés birtokában indulj el, és csak akkor, ha lehetőleg személyesen is megbizonyosodott arról, hogy az okmányban foglaltak megfelelnek a valóságnak!

Okmányok

Ahhoz, hogy Hollandiában élni és dolgozni tudj először is ellenőrizd az okmányaid érvényességét. Ha közel járnak a lejárathoz akkor érdemes őket meghosszabbítani. Szükséged lesz az Útlevélre, személyire, jogosítványra, Eu-s egészségügyi kártyára, az összes iskolai végzettséget igazoló dokumentumra és háziállatod dokumentumaira. A házassági igazolás is nagyon fontos. Szükséges hitelesíteni és megújítani ha régebbi típusú.

El kell döntened, hogy meddig maradsz. Ha 4 hónapnál rövidebb ideig akkor ideiglenes lakosként kell bejelentkezni ha hosszabb ideig akkor állandó lakosként a helyi önkormányzatnál.Ha elkéstél a bejelentéssel 325 Eurót is ki kell fizetni. Miután bejelentkeztél kapsz egy BSN számot munkavállaláshoz, bankszámlanyitáshoz, háziorvoshoz vagy a kórházba, gyermeked iskolába iratásához. A bejelentkezés ingyenes.

Mit vigyél magaddal a városházára?

• Családod minden tagja érvényes útlevelét vagy személyazonosító okmányát. 

• Hollandiai lakása bérleti vagy adásvételi szerződését. 

• Fontos okmányokat hazádból, például születési anyakönyvi kivonatot vagy házassági anyakönyvi kivonatot

Kötelező holland betegbiztosítást kötnöd. Még akkor is, ha itthon már van betegbiztosításod. Ha nem kötsz, büntetést kapsz.

Nyelvtudás

Ha már Hollandiában vagy és hosszú távon szeretnél maradni, érdemes megtanulni egy idegen nyelvet. Fontos tudni, hogy ők angolul, hollandul és sokan németül és franciául is beszélnek. Ha egy nyelvet se tudsz akkor tanulj meg hollandul. Hidd el sokkal barátságosabban fognak hozzád állni ha tudsz a nyelvükön beszélni.

Ügyintézés

Szükséged van egy Digid kódra. Menj a www.digid.nl weboldalra. Add meg személyes adataidat, jelszót és kérj sms ellenőrzést. A Digid kód segítségével fogod tudni egyszerűen intézni az adminisztrációs ügyeket, így ha nem tudsz idegen nyelven akkor számodra ez lesz a legegyszerűbb megoldás. Így tehát benyújthatsz adóbevallást, kérhetsz lakbér pótlékot (huurtoeslag). Kérhetsz időpontot a kórházban. Vagy kérheted a kommunális adó elengedését. DigiD kódot csak akkor kérhetsz, ha állandó vagy ideiglenes hollandiai lakos vagy.

One thought on “Kimenni Hollandiába lakni – Az előkészületek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük